KIDSPROOF ARRETJESCAKE MAKEN

Deze Kidsproof Arretjescake smaakt heerlijk en met dit recept helemaal kidsproof (dus geen rauwe eieren)!)

Een traktatie voor bij de koffie of als nagerecht is een Arretjescake altijd een goed idee, met dit recept maak je hem net even anders dan anders.

ARRETJESCAKE IS EEN ÉCHT HOLLANDS RECEPT.

Vroeger had je de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) in Delft, tegenwoordig is dat het huidige Calvé. Zij zijn in 1883 opgericht en maakte uit pinda’s (ook wel aardnoten genoemd) olie en waren vooral bekend vanwege de Delftsche slaolie. In de jaren 30 maakte het bedrijf ook Delfia, een soort frituurvet, en een margarinesoort dat Delfrite heette.

Om deze producten te promoten  bracht de fabriek een receptenboekje uit in 1930 en één van die recepten was cake van Arretje Nof oftewel “Arretjescake”, dat met zowel Delfia als Delfrite gemaakt kon worden. In de zomer werd Delfia aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven. Arretjescake was recept 100.

Arretje Nof was het stripfiguurtje dat werd gebruikt in reclamecampagnes en boekjes. De boekjes van Arretje Nof waren niet in de winkel te koop. In 1926 en 1927 konden consumenten de reeks bij elkaar sparen met zogenaamde NOF-wapenbonnen: zegeltjes met het bedrijfslogo die op de verpakkingen zaten van onder andere Delftsche slaolie, Delfia en Delfrite. De boekjes waren in die tijd enorm populair.

ORIGINELE RECEPT VS DOE HET ZELF MAMA RECEPT

Hiernaast vind je het originele recept, zoals je kunt zien werd dit met rauwe eieren gedaan, aangezien met jonge kinderen, zwangeren etc. dit niet erg veilig is heb ik het recept aangepast.

Ik maakte vroeger altijd arretjescake als ik bij mijn oma mocht logeren dus heb er leuke herinneringen aan.

WAT HEB JE NODIG?
  • 250 gram roomboter
  • 200 gram biscuitjes (je kunt ook variëren met bastognekoeken, pepernoten die over zijn etc)
  • 100 gram (pure) chocolade
  • 200 gram (bruine) basterdsuiker
  • 2 flinke scheppen Nesquik poeder
  • 3 eetlepels melk (ipv de rauwe eieren)
  • Mini Marshmallows (op gevoel) eventueel kun je ze ook pimpen met Maltesers

Ik doe eigenlijk altijd alles op gevoel dus moest even goed kijken wat ik ook alweer altijd erin doe.

Uiteraard heb je ook een schaal nodig en bakpapier.

BEREIDINGSWIJZE

Arretjescake maken is heel simpel en kunnen de kinderen dan ook goed bij helpen.

Je smelt de roomboter zachtjes op het vuur in een klein (steel)pannetje. Je voegt dan het suiker, chocolade in stukjes, 2 scheppen Nesquik en 3 eetlepels melk er aan toe.

Roer zachtjes tot het een mooie massa is geworden zonder stukjes, zet het vuur niet te hoog zetten want dan verbrand het.

Je breekt de biscuitjes in kleine stukjes, dit vinden de kleintjes vaak leuk om te doen dus is handiger om vooraf klaar te zetten.

Dan doe je de biscuitjes, wat mini marshmallows en het chocolademengsel in een schaal samen en roert het even goed om. Hierna giet je het mengsel in een (cake) vorm. Ik varieer zelf altijd een beetje, soms maak ik het in een cakevorm soms een platte vorm. Zorg altijd wel dat je bakpapier eronder doet want anders krijg je het er niet meer (goed) uit.

Zet het geheel in de koelkast en laat minimaal 2 uur opstijven. Daarna kun je hem uit de vorm halen. Soms is het handig om hem iets voor het serveren eruit te halen zodat je hem makkelijker kunt snijden.