WAAROM WIJ GEBARENTAAL (PROBEREN) TE LEREN

Waarom wij de Nederlandse Gebarentaal leren een prioriteit vinden.

Natuurlijk weet iedereen dat als je niet (meer) kunt horen dat je dat kunt communiceren met Gebarentaal. Maar niet alleen om deze reden kun je Gebarentaal leren er zijn er nog veel meer. Vandaag wil ik jullie meenemen in onze motivatie om de Nederlandse Gebarentaal te willen leren.

Sinds 1 januari 2019 zijn wij begonnen aan de Gebarenchallenge van de Gebarenacademy #nospon.

Bianca van der Horst heeft deze te gekke online gebarencursus opgezet om zo de Nederlandse Gebarentaal toegankelijk te maken voor iedereen.

Mijn dochter leek dit heel erg leuk en wilde haar spreekbeurt hierover gaan houden dus ik zei toen dat als je ergens iets over wilt vertellen je het ook moet ervaren. Zo zijn we samen ons avontuur begonnen.

Elke week is er weer een nieuwe video waar je nieuwe woorden, korte zinnen etc kunt gaan leren. Bianca legt dit op een leuke en vrolijke manier uit en je leert het hierdoor erg makkelijk. En het is ook heel leuk om te doen!

HET ONTSTAAN VAN DE NEDERLANDSE GEBARENTAAL

Gebarentaal is een taal die je doet met je handen en je gezichtsuitdrukking (je mimiek heet dat).

De Nederlandse gebarentaal is een echte taal met een eigen grammatica. Zo gebruik je bepaalde woorden uit de Nederlandse taal helemaal niet zoals bv is, het… enzovoorts. Gebarentalen zijn over de hele wereld anders; je spreekt de gebarentaal van het land waar je geboren bent.

Het is een natuurlijke taal, de taal is niet bedacht, maar op een natuurlijke manier ontstaan. Kijk maar bijvoorbeeld naar het woord “Thee” , je ziet al snel wat het is.

NIET ALLEEN VOOR DOVE OF SLECHTHORENDE MENSEN

Gebarentaal kan ook worden gebruikt voor mensen die moeilijk kunnen praten of die zichzelf anders niet goed duidelijk kunnen maken. Zoals mensen met autisme of een (verstandelijke) handicap.

Dankzij de gebaren kunnen zij zich toch goed duidelijk maken of de juiste woorden vinden. Vaak kunnen deze mensen wel praten (en horen) maar ondersteunen zij dit met gebaren. Dit noemen we NmG (Nederlands met gebaren) dus je spreekt Nederlands en ondersteund deze met gebaren uit het NGT (de Nederlandse Gebarentaal)

Het kan voor kinderen met Autisme ook heel goed werken omdat het communiceren dan duidelijker is en zonder al die extra prikkels die hard kunnen binnen komen. Als mama van twee kinderen met Autisme weet ik dat ze soms in een overprikkelde bui niet goed zichzelf kunnen uiten en dan is een klein gebaar zo gemaakt.

NOG EEN PAAR GOEDE (EN LEUKE) REDENEN OM GEBARENTAAL TE LEREN!

TWEETALIGHEID VERHOOGT JE INTELLIGENTIE

Je wordt er dus slimmer van, een extra taal leren is altijd leuk natuurlijk en zeker voor kinderen heel makkelijk want zij pikken dit extra snel op!

JE KUNT MET IEMAND PRATEN DIE (NOG) NIET KAN PRATEN

Bijvoorbeeld baby’s (soms zijn kindergebaren iets anders maar in het algemeen hebben ze veel van elkaar weg)

JE KUNT MET IEMAND PRATEN DIE JE NIET KUNT HOREN

Als je bijvoorbeeld gescheiden bent door glas of over een afstandje zonder te schreeuwen.
Je kunt zelfs praten ONDER WATER!

Of heel simpel als je teveel chips of snoepjes in je mond hebt zitten (perfect volgens mijn dochter!)

JE KUNT ZELFS MET DIEREN PRATEN

Sommige dieren zoals Apen kun je ook gebarentaal leren!

Onze dochter leert het nu ons konijn maar denk dat ie nog een lange weg te gaan heeft 😉

DOE MEE MET ONS AVONTUUR OM STEEDS MEER WOORDEN UIT HET NEDERLANDSE GEBARENTAAL TE LEREN.

Let wel op, ik ben geen expert maar gewoon een mama die het leuk vind om te leren en zal elke week een woordje met jullie delen, wil je graag zelf ook aan de slag dan verwijs ik je graag door naar de website van de Gebarenchallenge (dit is geen gesponsorde link maar iets waar ik heel enthousiast over ben)